Sindikalna ‘reprezentacija’ potpisala dodatak kolektivnom ugovoru – evo što mislimo o tomu!

Kako smo i pretpostavili kada se donosio famozni dodatak II kolektivnog ugovora iz 2019. godine, a koji je definirao povećanja plaća za drž. službenike i namještenike za Lipanj i Listopad 2020. kao tadašnji modus političko-aktivističko-sindikalnog kompromisa – dva dana prije nego li se trebao primijeniti prvi dio dodatka II KUP-a iz 2019. god (s 1. lipnjem), brže-bolje kolege iz reprezentativnih sindikata pohitale su za stol – kako bi zadovoljile formu poslušnosti prema vladi – bez obzira čija ona bila kako se slučajno ne bi našla u problemu da isplati ono što su obećali da će učiniti, ali naravno bez pokrića – tako da su ih parafiranjem ovog dodatka samo rasteretili ‘nepotrebne’ brige.

Argument za suspendiranje ovih prethodno predviđenih povećanja plaća za policajce, je trenutno prikazan kao “…nova financijska kriza koja je zahvatila zemlju….” kao posljedica Covid-19 pandemije zbog koje je gospodarstvo privremeno bilo smanjeno aktivno.

Niti mi, niti ostali građani RH osim teoretiziranja nismo dobili rezultat bilo kakve analize ili statistike po tom pitanju, već isključivo subjektivne stavove kako će se usporavanje gospodarstva reflektirati na državni proračun u nadolazećim mjesecima.

Bitno je da – dok se o manjku u drž. proračunu samo teoretirizra i kao takva teorija se uzima kao meritorna da bi se suspendirala bilo čija prava iz Kolektivnih ugovora, – suspenzija je brže-bolje provedena u praksi – čime se supsidijarno pokazuje, sudbina čije strane je važnija.

Suprotstavljene su sudbine Vlade i njihova obraza s jedne strane i kruh i svakodnevica policajca, vatrogasaca, medicinskog osoblja i drugih drž. službenika.

Onaj ironični dio je taj – da oni koji nas predstavljaju kao ‘reprezentacija’, umjesto svih nas donose odluke – ali takve, da pogoduju samo njima kao pojednicima – čelnicima sindikata i ljudima iz njihove neprosredne blizine u dugoročnom postupku dodvoravanja vladama – bez imalo, barem onog teatralnog otpora, sudbinu svih nas podređuju svojim vlastitim ambicijama.

U našem susjedstvu, policajci su nagrađeni za dodatni trud koji su svaki pojedinačno uložili u okolnostima pandemije – a kod nas bivaju kažnjeni – bez obzira nazivamo li to privremeno suspendiranje, privremeno laganje, privremeno otimanje ili privremeno neispunjavanje obećanog uz “hvala-bogu-koroni” argumentu za takvo nešto uz svesrdnu podršku naših reprezentativaca u takvom “privremenom” kažnjavanju onih koji su potegli puno više od drugih .

Predsjednik

Tomislav Teri