Policajci se žale: Mi na terenu nemamo dosta zaštitne opreme

Glavne pritužbe policajaca su na činjenicu da nema dovoljno opreme u policijskim postajama, ali i da na terene, kada provjeravaju je li netko u samoizolaciji, idu nezaštićeni

Zaštitne maske, rukavice, zaštitna odijela, dezinficijensi danas su posebno tražena roba, a među službama kojima su neophodne te ih troše u velikim količinama svakako je policija. Iako ne izlaze sa službenim brojkama u MUP-u uvjeravaju da zaštitnih sredstava i maski ima dovoljno, da su podijeljena rukovoditeljima te ih policajci, ukoliko im nešto nedostaje, moraju samo zatražiti i dobit će ih. Donacije u MUP, govore naši neslužbeni izvori, stalno pristižu. O kojim je brojkama riječ, nisu nam odgovorili.

Da se situacija na terenu poboljšava potvrđuju nam iz Sindikata policije Hrvatske.

  • Prema informacijama s terena, policijskim službenicima osiguravaju se, koliko je to moguće u aktualnim uvjetima, zaštitna sredstva. Dezinficijensi i druga sredstva pristižu svakodnevno uz manje zastoje i neravnomjernosti u distribuciji. Podsjećamo da smo još 27. siječnja zatražili osiguravanje dostatnih količina zaštitnih sredstava budući da je već tada bilo vidljivo kako prijeti opasnost od epidemije i zadovoljni smo postignutim u opskrbi. Prema informacijama koje dobivamo iz MUP-a, samo u proteklih tjedan dana je na teren pristiglo gotovo pola milijuna lateks rukavica, tridesetak tisuća zaštitnih maski različitih razina zaštite, nekoliko tisuća litara dezinficijensa za ruke, dezinficijensi za površine te gotovo deset tisuća zaštitnih kombinezona. Na spomenute količine od danas je nastavljena dostava novih sredstava. Iz MUP-a smo dobili informaciju da je ustrojeno posebno skladište s kojeg se obavlja opskrba zaštitnim sredstvima – odgovaraju na naš upit iz SPH.

Slične govori i Tomislav Teri iz Općeg sindikata MUP-a.

  • U zadnjih nekoliko dana, koliko dobivamo informacije od članova s terena, zaštitna oprema za policajce (maske, rukavice, kombinezoni) postepeno dolazi. Javlja se problem distribucije po županijama – kazao nam je Teri.

I njegov je sindikat prije nekoliko dana slao dopis glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini vezano uz manjak zaštitne opreme protiv COVID-a 19 za policajce.

  • Glavnina pritužbi odnosi se na činjenicu da policijske postaje ne raspolažu niti minimumom potrebne zaštite, a odnosi se na sredstva za dezinfekciju prostora, radnih površina, vozila, ruku, zaštitnih respiracijskih maski, gumenih rukavica, zaštitnih odijela, također u policijskim postajama nedostaje ili nema tekućih sapuna niti ubrusa za ruke. U konkretnim slučajevima, proizlazi da se policijski službenici upućuju na zadaće koje se tiču provjere ili na dojave o kršenju mjera samoizolacije određene Rješenjem sanitarnog inspektora bez ikakve zaštite, ali i da redovite zadaće provode nezaštićeni – pisao je Teri.

Teri apelira i na službenike da i sami vode brigu o svom zdravlju.

  • Moraju tražiti zaštitna sredstva od rukovoditelja, a ukoliko ih ne dobiju neka se obrate sindikatu – dodaje.

Autori: Helena Tkalčević, Nikol Zagorac
Četvrtak, 26.03.2020. u 18:57

Izvor: https://www.24sata.hr/news/policajci-se-zale-mi-na-terenu-nemamo-dosta-zastitne-opreme-683536