Podrška kolegama u Zagrebačkom Holdingu – Čistoća

Poštovani,

Ovom prilikom želimo izraziti podršku kolegama u Zagrebačkom Holdingu, podružnica Čistoća u nastojanju da se njihovi zahtjevi ozbiljno razmotre, da se ne ocjenjuju paušalno od strane uprave podružnice, već da se problemu pristupi studiozno s konkretnim zaključcima i rješenjima na zadovoljstvo djelatnika podružnice, uprave podružnice, kao i na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba.

Ujedno osuđujemo udaljavanje iz službe trojice djelatnika podružnice do kojeg je evidentno došlo bez da su se eventualni propusti analizirali i inspicirali sukladno metodologiji inspicijacije takvih anonimnih prijava, već je radi “smirivanja javnosti I dijela medija” beskrupulozno i vrlo represivno Uprava nastupala prema konkretnom događaju. 

Sukladno informacijama iz medija i izravnih informacija došli smo do podatka da sumnja u neselektivno prikupljanje otpada,zbog čega su djelatnici i suspendirani, nije baš „crno-bijela“ i da je situacija zahtjevala detaljniju provjeru osnovne sirove informacije koja se u medijima pojavila.

Sama činjenica da su djelatnici vraćeni na posao ekspresno, kao rezultat prosvjedovanja njihovih kolega, upravo ukazuje na to kako je odluka uprave o njihovoj suspenziji ili izvanrednom prekidu radnog odnosa bila ishitrena, populistička i neutemeljena na propisima i pravilima, stoga ponovno apeliramo da se ubuduće u javnim i državnim tijelima RH ne podliježe medijskoj histeriji, već da se svakom pojedinačnom događaju pristupa sistematski, analitički i sukladno svim propisima koji definiraju kako reagirati u istim ili sličnim okolnostima. Govorimo o ljudima, a ne o brojevima, ljudima koji moraju kući donijeti kruh svojim obiteljima i stava smo da se prema ljudima ponašamo ljudski. Zahtjevi prosvjednika nisu nerealni, utemeljeni su na vrlo realnim okolnostima, i ovom prilikom apeliramo na Upravu podružnica da iste razmotri i u skladu s mogućnostima iste i prihvati u cjelosti, te da se prestane s represivnim i prijetećim pristupom prema prosvjednicima.

Kao sindikat štitimo naše članove kod ovakovih situacija i unatoč tome sto su prihvaćeni pojedini zahtjevi djelatnika podružnice Čistoće i dalje ćemo pratit daljnji razvoj događaj, kao i način na koji će se Uprava u daljnjem postupku odnositi prema svojim djelatnicima.

Tomislav Teri Predsjednik sindikata