Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH

Danas je poslan dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske od strane nereprezentativnih sindikata zbog omalovažavanja zaposlenika policije, ograničavanja slobode izbora, te podržavanja autononomije dvaju sindikata na sindikalnoj sceni čemu se usprotivila i Međunarodna konfederacija sindikata što potvrđuje i dopis koji su uputili Vladi RH a koji se uporno ignorira!!

Vlada Republike Hrvatske probudi se! #NEdiskriminaciji

Sadržaj dopisa slijedi u nastavku:

OTVORENO PISMO

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

PREDSJEDNIK VLADE

mr. sc. Andrej Plenković

Trg sv. Marka 2, 10 000 Zagreb

PREDMET: Pregovori Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata

 državnih službi oko visine regresa za 2023. godinu

  • pitaju se mnogi je li to moguće

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

u zadnjih 20 dana možemo čuti putem medija kako je Pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi započeo pregovore oko visine regresa za 2023. godinu za državne službenike i namještenike. Za nas nereprezentativne sindikate ništa neobično da reprezentativni sindikati u državnim službama pregovaraju sa Pregovaračkim oborom Vlade Republike Hrvatske o visini regresa za 2023. godinu u jednakom iznosu za sve državne službenike i namještenike u državnim službama.

Za nas nereprezentativne sindikate neobična je činjenica da reprezentativni sindikati u državnim službama jedini imaju pravo pregovarati sa Pregovaračkim odborom Vlade Republike Hrvatske jer isto predstavlja direktnu diskriminaciju ostalih sindikata što potvrđuje dopis Međunarodne konfederacije sindikata koji je upućen Vladi Republike Hrvatske, a da ne govorimo o tome koliko je zastrašujuća i neprihvatljiva činjenica da se Pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske upustio u pregovore i o većem iznosu regresa za 2023. godinu isključivo za članove reprezentativnih sindikata u državnim službama u odnosu na članove nereprezentativnih sindikata i za sve ostale državne službenike koji nisu sindikalno organizirani.

Kako je moguće da Vlada Republike Hrvatske kao jedan jedini poslodavac svih službenika i namještenika u državnim službama započinje nikad viđen i nikad zabilježen, a tako sramotan i ponižavajući, postupak podjele među državnim službenicima dodjelom većeg regresa samo članovima reprezentativnih sindikata? Zar se na temelju takvih vrijednosti cijene državni službenici? Pokazali ste nam za nas nepoznate nove vrijednosti u državnoj službi.

Kako je moguće da Vlada Republike Hrvatske sudjeluje u sramotnom činu dodjele uvećanih financijskih sredstava poreznih obveznika u obliku regresa samo članovima dvaju reprezentativnih sindikata, Sindikatu policije Hrvatske i Nezavisnom sindikatu djelatnika MUP-a, koji čine jednu trećinu svih državnih službenika i namještenika u državnim službama Republike Hrvatske? Jeste li pitali porezne obveznika da tako „pravedno“ raspolažete s njihovim novcem i dijelite ga samo „odabranima“ ? Jednakost kao jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, ovime više neće postojati u državnoj službi.

Kako je moguće da Vlada Republike Hrvatske na ovakav sramotan, zastrašujući i nedemokratski način pokušava ugasiti sve nereprezentativne sindikate državnih službi u Republici Hrvatskoj? Zbog izrazito niskih primanja u državnoj službi iznos od 50 eura predstavlja visok iznos u ovim teškim vremenima visoke inflacije. Nadalje, državni službenik koji odlazi u zasluženu mirovinu za godinu ili dvije dana mora se ovih dana ispisati iz nereprezentativnog sindikata u kojem je kao član proveo zadnjih 30 i godina i priključiti se reprezentativnom sindikatu samo zbog višeg iznosa regresa, božićnice ili po najavama uskrsnice iako zna da taj predstavnik reprezentativnog sindikata neće, ne zna i ne želi rješavati njegove probleme kao što je to činio predstavnik nereprezentativni sindikat dug niz godina.

Kako je moguće da Vlada Republike Hrvatske dopušta sindikalnim povjerenicima dvaju reprezentativna sindikata da pozivaju državne službenike, članove nereprezentativnih sindikata, da se ispišu iz nereprezentativnih sindikata i priključe reprezentativnim sindikatima do 20. svibnja 2023. godine kako bi ostvarili pravo na uvećani regres od 300 eura, a ako to ne učine izgubiti će pravo na dodatnih 50 eura za regres u 2023. godini? Zar ovo nazivate dobrovoljnim i demokratskim pristupanjem određenoj sindikalnoj organizaciji? Mi ovo nazivamo ucjenom i povratkom u doba željezne zavjese i doba jednoumlja koje smo krvlju morali rušiti 1991. godine.

Znate li koliko predstavnik policijskog sindikata zna o problemima državnog službenika u Ministarstvu kulture i medija ili u Ministarstvu turizma i sporta ili možda u Ministarstvu poljoprivrede ili u Ministarstvu uprave i pravosuđa  ili čak u Ministarstvu financija?

Na kraju, poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, molimo Vas da svojim autoritetom ne dopustite da dođe do dramatične podjele između državnih službenika i namještenika po ministarstvima u Republici Hrvatskoj na temelju neustavne kategorije pripadnosti ili ne pripadnosti nekoj sindikalnoj organizaciji, a sve zbog nečije kako je nedavno komentirao jedan novinar „UVRNUTE“ želje za samovoljom i jednoumljem na sindikalnoj sceni čineći to preko tijela državne uprave Republike Hrvatske.

Mi nereprezentativni sindikati spremni smo pozvati sve državne službenike koji ne pripadaju reprezentativnim sindikatima na prosvjede kao i prepuštanje obavljanja redovnih poslova po ministarstvima članovima reprezentativnih sindikata i njihovim predstavnicima jer smo konačno uvidjeli da se u Republici Hrvatskoj ne cijeni rad nego i samo isključivo pogodovanje interesnim skupinama. U konkretnom slučaju to je pogodovanje predstavnicima reprezentativnih sindikata i članovima reprezentativnih sindikata, a na štetu članova nereprezentativnih sindikata i svih ostalih državnih služnika i namještenika koji nisu sindikalno organizirani. Također ćemo zatražiti intervenciju krovnih sindikalnih udruga – Europske konfederacije sindikata i Međunarodne konfederacije sindikata, kao i Europskog suda za ljudska prava.  

S poštovanjem,

Za Carinski sindikat Hrvatske

Rino Štorić v. r., predsjednik

Za Sindikat Porezne uprave Hrvatske

Bojan Tomić v. r., predsjednik

Za Sindikat policijskih službenika

Mario Puškarić v.r., predsjednik

Za Sindikat djelatnika u vojsci

i državnim službama

Tomislav Petrović v. r., predsjednik

Za Sindikat pravosudne policije Hrvatske

Armin Tatarević v. r., predsjednik

Za Sindikat zaposlenika državne službe Hrvatske

Rino Štorić v.r., predsjednik

Za Sindikat kriminalističke policije

Tomislav Štambuk v.r., predsjednik

Za Opći Sindikat MUP-a

Tomislav Teri v.r., predsjednik