30. Svibnja naš je dan…..

30. svibnja vrlo važan datum za RH, koji simbolično još od 1990. godine predstavlja prijelomni trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti, konstituiranjem prvog Hrvatskog Sabora – administrativno se prekidaju sve formalno pravne veze s tadašnjom jugoslavijom.

Kao stoljetna težnja Hrvata, da imaju vlastitu, neovisnu i slobodnu državu kojom upravljaju sami i sami odlučuju o svojoj budućnosti – formalno se ostvaruje 30.5.1990. međutim punu slobodnu Hrvatsku, čekali smo još godinama do kraja vojno redarstvene akcije Oluja i kasnije mirne reintegracije istočne Slavonije.

Trnovit i težak put naša mala, ali ponosna zemlja je prošla, kako bi mogla reći da je slobodna i neovisna – kako bi svi naši građani imali jednaka prava, kako bi društvo postalo demokratsko, kako bi svatko mogao aktivno čuvati naše običaje, tradiciju, ali i otvoreno iskazivati ljubav prema domovini.

Ispred svih nas je još puno posla, iako na “papiru” možemo reći da smo demokratska, europska država, u praksi stvari ne djeluju baš tako – stoga Vam želimo strpljenja, razboritosti i da ne klonete duhom, jer nažalost borba, ovaj put bez pušaka i dalje traje.

Predsjednik sindikata

Tomislav Teri